perjantai 9. heinäkuuta 2010

Värmeslag!

Temperaturen är 30,9 i skuggan! Hjärnan börjar bli mosig och ögonen skevar. Stackars de människor som skall in till militären nu i måndag. Tänk er att klä er i stora tjocka militär byxor och jacka, och ha en rinka på ryggen som väger minst 15 kilo. De känns fel att vara lite skadeglad, men till lika tycker man också synd om dem.
Jag hörde en mycket bra åsikt om med finlands värnplikt. Det var nämligen tal om det på jobbet under en kaffepaus. Varför måste det vara ett måste att gå militären? Flera länder i EU har gjort det beslutet att stryka värnplikten p.g.a om något EU land skulle hamna i krig, skulle alla länder i EU ha yrkesmilitär. Vilket innebär att andra länder skulle stödja ett land ifall krig skulle bryta ut.
Borgås skjutning är ett gott exempel också. De som hamnar i fängelse och sitta p.g.a. något värre, som t.ex. dråp och mord, skulle lika bra kunna rycka ut i krig. Frontlinjen skulle bestå av fångar, och bakom skulle yrkesmilitären stå. Antingen skulle fångarna skjuta varandra, vilket inte egentligen skulle störa vårt samhälle. Tvärtom skulle det sparas pengar på fängelse bekostnader.
Eller så skulle fångarna belönas med tapperhets medaljer och de kanske skulle känna sej som om de faktist gjort något bra och efter ett halvt års fängelse kanske byta spår till ett bättre liv. Win win kan man säga.
Varför LÅTA sådana människor som inte vill till militären gå in, men de vill ändå inte ruttna i ett års civil tjänst. Lika bra skulle Finland kunna ha yrkesmilitär.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti